София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Руски гражданин, издирван от Интерпол с червен бюлетин, под домашен арест у нас

46-годишният мъж е обвинен в укриване на данъчни задължения
18 мКрими 198 Александра Манолкова

Варненският апелативен съд постанови "домашен арест" за руски гражданин, издирван с червен бюлетин на Интерпол-Москва за укриване на данъци в големи размери, съобщиха от пресслужбата на съда. Горната инстанция измени определението на Варненския окръжен съд, с което той е бил временно задържан под стража за срок до 40 дни – до провеждането на същинското производство по екстрадицията му.

Алексей А. е бил задържан във Варна на 24 юни по искане на руските съдебни власти. 46-годишният мъж е обвинен в укриване на данъчни задължения. Като директор на дружество се сдобива с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. Разследван е за сключване на договори, подписване на документи с невярно съдържание и преводи на суми. В резултат на престъпната дейност, на държавната хазна на Руската федерация са нанесени вреди за над 282.5 млн. рубли. Руските власти смятат, че след извършване на престъплението мъжът се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило отправяне на искане за арест с намерение за екстрадиция чрез Интерпол.

Мъжът живее в България от 2017 г., установил е трайни връзки със страната ни, за което са представени достатъчно доказателства. Това, че руският гражданин често е напускал територията на страната трябва да се отчита като потенциална опасност от укриване, смятат от съда. Съдебният състав прецени, че е подходяща втората по тежест мярка за неотклонение – "домашен арест", като се приложи електронно наблюдение.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!