София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

С €1 млрд. глоби ЕК 5 топ банки в света

Имало сговор между Citigroup, JP Morgan, Royal Bank of Scotland, Barclays и Mitsubishi UFG

С €1 млрд. глоби ЕК 5 топ банки в света

Имало сговор между Citigroup, JP Morgan, Royal Bank of Scotland, Barclays и Mitsubishi UFG

1 годинаИкономика 12 Боряна Райчева


С над 1 млрд. евро глоби Европейската комисия (ЕК) пет водещи световни банки. Става дума за американските Citigroup и JP Morgan, британските Royal Bank of Scotland (RBS) и Barclays. Както и за японската Mitsubishi UFG.

Основанието за глобата е монопол - тайни споразумения на валутния пазар, предава Франс Прес (AFP). Според ЕК търговците са се разбрали да определят обменните курсове. Става дума за манипулации с курсовете на еврото, долара и швейцарския франк.

Само швейцарската UBS не е получила глоба. Банката е разкрила за тайното споразумение на властите.

"Тези картелни решения изпращат ясно послание, че ЕС няма да толерира тайно поведение в който и да е сектор на финансовите пазари", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Според нея "поведението на тези банки подкопава целостта на сектора за сметка на европейската икономика и потребителите".

Ставало дума за случаите "Есекс Експрес", "Джими" и "Трипосочен бананов сплит".

Търговците си създваали чат-стаи за обмяна на стратегии. “След това канели да се присъединят колегите си, създавайки затворени кръгове на доверие“, обясниха от ЕК. Сговорът се е състоял между 2007 и 2013 - годините на финансовата криза.

“Валутните операции са най-важната част на финансовия пазар – всекидневният им обем възлиза на милиарди евро“, обобщи по темата Маргрет Вестагер.