София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

САЩ прекратяват споделянето на ядрена информация с Русия

Решението беше предадено на Русия в понеделник

1 годинаПолитика 3 Антония Лазарова

САЩ спряха да споделят информация за своите стратегически ядрени запаси с Русия в отговор на решението на Москва миналия месец да прекрати участието си в договор, който ограничава разполагането на атомни бойни глави.

Решението беше предадено на Русия в понеделник, каза помощник-министърът на отбраната на Пентагона за космическата политика Джон Плъмб във вторник пред подкомисията по стратегическите сили на Камарата на представителите.

Този ход идва, след като Русия заяви, че спира участието си в ядреното споразумение след Студената война и поставя под въпрос бъдещето на участието на Вашингтон в Новия договор за намаляване на стратегическите оръжия от 2010 г. във време на повишено напрежение с Москва. Миналия уикенд Владимир Путин каза, че планира да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, докато войските му търпят огромни загуби в неговата 13-месечна война в Украйна.


Новият СТАРТ, който беше подновен в началото на администрацията на Байдън, ограничава броя на разположените ядрени бойни глави до 1550 и поставя други ограничения върху броя на бомбардировачите и ракетите-носители, способни да носят ядрена енергия.
Но след като Русия наскоро обяви, че вече няма да спазва договора, и спря да споделя информация със САЩ за своите запаси, администрацията на Байдън продължаваше да следва пакта досега.

„Оттогава не сме получавали никакви ежедневни известия от тях“, каза Плъмб.

Докато Москва спря всякакво участие в договора, администрацията на Байдън реши да задържи само уведомлението, което трябваше да бъде в края на този месец, голямо изхвърляне на данни, което се случва два пъти годишно. САЩ продължават да споделят ежедневна информация за позициониране с Русия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън каза в имейл, че спирането на договора от страна на Русия е „юридически невалидно“ и добавя към „съществуващите нарушения от страна на Москва на Новия договор START. В резултат на това като законна контрамярка, предназначена да насърчи Русия да се върне в спазването на договора, Съединените щати също няма да предоставят актуализацията на данните си на всеки два пъти годишно на Русия.

Москва обаче продължава да предоставя информация за своите ядрени запаси на САЩ съгласно други договори за контрол на въоръженията.

Председателят на Камарата на въоръжените сили Майк Роджърс (R-Ala.) каза, че администрацията на Байдън „трябва да развие гръбнак, когато си има работа с Путин“.

„Не трябва да даваме на противника си никакви актуализации, които те не ни предоставят. Трябва незабавно да обявим Русия за съществено нарушение на Нов СТАРТ“, каза той в изявление. Роджърс също така призова Белия дом да обяви Русия за нарушаване на договора, след като Кремъл обяви, че спира участието си.

Не е ясно дали отказът на САЩ да споделят информация ще бъде повторен при следващия планиран обмен след шест месеца, тъй като въпросът остава в процес на разглеждане от администрацията, каза Уотсън.

На срещата в понеделник между дипломати от двете страни „Русия отговори, че няма да предоставя тази информация“, продължи той. „И като дипломатическа контрамярка Съединените щати няма да предоставят тази информация обратно.

„Ние ще продължим да проучваме кои други дипломатически контрамерки са подходящи“, добави той, „и това, което се опитваме да направим, е да балансираме между отговора на безотговорното поведение на Русия и да продължим да демонстрираме това, в което вярваме. една отговорна ядрена сила трябва да се действа."