София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Саудитска Арабия отказва да плаща на Тръмп за защита

Рияд бил платил всички оръжия, получени от САЩ

08:43 ч. 06.10.2018 г.Политика 14

Саудитска Арабия няма да плаща на Съединените щати в замяна на сигурността си, каза в интервю за "Блумберг" престолонаследникът на кралството Мохамед бил Салман ал Сауд в отговор на неотдавнашното искане на президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд.

"Всъщност ние няма да платим нищо в замяна на нашата сигурност.Вярваме, че всички оръжия, които получихме от Съединените щати, са платени. Не са ни ги дали безплатно.От началото на установяването на отношения между Саудитска Арабия и Съединените щати купуваме всичко за пари", каза принцът, цитиран от РИА Новости.

По думите на Салман ал Сауд преди две години Саудитска Арабия е искала да купува оръжия от други страни, но с пристигането на Тръмп в Рияд кралството  решило да оборудва армията с американски оръжия за още десет години, за които Саудитско Арабия ще похарчи 400 милиарда долара. "Тези споразумения включват 40% от производството на оръжията да бъде в Саудитска Арабия, а 60% в САЩ, като по този начин се създават работни места и в двете страни. Отлична търговия и печалба за двете страни, което допринася за икономическия растеж, а също така спомага за укрепването на нашата сигурност", добави Бин Салман.

Наследникът на трона също каза, че при президента Барак Обама САЩ са преследвали политика в Близкия изток, която противоречи на целите на Саудитска Арабия. Рияд обаче успя да защити интересите си, добави той. "Накрая успяхме, а Съединените щати под ръководството на президента Обама например се провалиха в Египет", каза Саудитският принц.

На 3 октомври, в обръщени към поддръжниците си в Мисисипи, Тръмп каза: "Какво ще кажете за сделките с военните, когато защитаваме богатите страни? Обичам крал Салман, но казах: „Ние ви защитаваме. Без нас не можете да продължите и две седмици. Трябва да платиш за армията си“.

Както е отбелязано на уебсайта на Пентагона, американските войски са разположени недалеч от Рияд и провеждат само военно обучение на местните сили.

Риад не приема сериозно искането на Доналд Тръмп към краля на Саудитска Арабия да плати за американска защита, защото разбира, че подобни изявления се правят пред вътрешна аудитория, а за саудитците е по-важно да подкрепят САЩ по по-сериозни въпроси, които получават от администрацията на сегашния президент, каза експерт по страните от Персийския залив в изследователския център Ал-Джазира.

"Саудитска Арабия не обръща внимание на подобни твърдения на Тръмп, знаейки, че те са предназначени за местния потребител в навечерието на Конгреса и не са адресирани до нея. Тръмп иска да изглежда по-привлекателен от демократите“, посочва експертът.