София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ: Независимият кандидат Давид Леви ще участва в парламентарните избори

Прецедент в изборната практика
пропускане

Административният съд в София взе решения, че инициативният комитет на независимия кандидат Давид Леви е събрал необходимите действителни подписи, като може да се яви на предстоящите парламентарни избори на 4 април.

"Бяхме предвидили 30-дневна кампания. Бяхме предвидили много активности и срещи с хора. Моят стремеж през тези оставащи 10 дни ще бъде да се срещна с максимално много хора", заяви пред Евроком международният анализатор Давид Леви.

Той коментира и доколко може един незавсим кандидат, да остане независим, ако бъде избран:

"Трябва да разграничим възможността от желанието. Ако реши, както аз съм решил за себе си, независимият по време на целия си престой в Народното събрание или по време на целия си мандат. Възможности има и със сигурност има интереси на различни политически формации, които се образуват във всяко Народно събрание, които искат да привлекат, когото могат, да бъде към тях. Ако независим народен представител иска да печели доверието на своите избиратели и на следващи избори и да не бъде еднодневка, трябва да остане независими по време на целия период и да има в своя списък от приоритети една единствена точка - интересът на своите избиратели".

Историята му е прецедент в изборната ни практика. Инициативният комитет внася около 1800 подписа, но проверката на ГРАО установява, че валидните такива не са достатъчни за участие в изборите. Според правилата 24 РИК отхвърля кандидатурата му, след което ЦИК отхвърля последващата жалба. Инициативният комитет оспорва решението в Административния съд в София, който назначава техническа проверка, която да се извърши от статистик и математик.

Установяват, че служителите на ГРАО се пропуснали да разгледат още една таблица с подписи, но се оказва, че с новата таблица валидните сигнатури стават около 980. Инициативният комитет извършва и собствена проверка, сравнявайки електронната таблица със списъка от подписи на хартия, като намира малко над 20 технически грешки. И така, на финалното си заседание Административният съд приема, че инициативният комитет на Давид Леви е събрал над 1 000 действителни подписа. Решението е окончателно и той ще фигурира в бюлетините за следващите избори.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!