София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Семейство Баневи са арестувани във Франция

Обвинението – източване на пари чрез завод „Полимери“
пропускане

Семейство Баневи са арестувани във Франция

Обвинението – източване на пари чрез завод „Полимери“

2 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева


В 8:50 часа сутринта в град Ница са задържани Евгения и Николай Баневи. Това съобщи официално шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

"Има досъдебно производство в Специализираната прокуратура за престъпление по член 321, ал. 6 от Наказателния кодекс за длъжностни присвоявания, пране на пари и данъчни престъпление. Задочно към наказателна отговорност са привлечени 2 лица. Основният обект на разследване то е източване на приватизираното предприятие „Полимери”. От 1800 работещи там се изхранват 0 семейства”

Задържането е станало след издадена от българските власти европейска заповед за арест. В момента се провеждат претърсвания и проверка в завода на Баневи „Полимери“ край Варна, полиция има в луксозното им имение в софийския квяртял Бояна, както и в офисите на Баневи. Ще се проведат претърсвания и във Франция, съобщават от прокуратурата.

"Полимери" - Девня, беше приватизирано от Николай Банев през 1998 г., но през 2010 г. спря работа. В края на 2013 г. предприятието беше обявено в несъстоятелност и беше назначен синдик. В средата на миналата година пловдивската "Хъс" купи активите за сумата от 14.5 млн. лв., но не обяви намеренията си за Девня.

През август 2017 г. премиерът Бойко Борисов и Банев си размениха задочни обвинения. Първо Борисов определи приватизацията на "Полимери" като "пладнешки грабеж", а Банев му отговори през "Фейсбук" заяви, че с действията или бездействието си премиерът е довел до съсипването на едно предприятие, за което е имало бизнес план за успешно развитие.