София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шампионат по картинг за деца

Сътезанието ще се провежда тази събота и неделя в Русе
пропускане

Шампионат по картинг за деца

Сътезанието ще се провежда тази събота и неделя в Русе

11 месецаОбщество 19 Боряна Райчева


Национален шампионат по безопасно шофиране за деца ще се проведе тази събота и неделя в Русе. Инициативата е на Българската федерация по картинг и Института по пътна безопасност.

Това е част от инициативата Русе картинг 2019“. Състезанието се провежда всяка година. Организаторите приканват всички деца на възраст от 6 до 17 години да се включат в състезанието, ако проявяват интерес.

„Националният шампионат е породен от факта, че аз като председател на българската федерация по картинг, заедно с председателя на СБА инж. Емил Панчев, още преди няколко години му представих този проект, свързан с въвеждане на час по безопасност на движението в училищата. След няколко години борба, ходене до Брюксел, разбор на ситуацията в европейските държави, установихме, че проблемът не е само в България, а всъщност е в цяла Европа“, заяви един от основните организатори, инж. Росен Даскалов.

Целта на инициативате е децата да бъдат по-отговорни на пътя. „Поради факта, че ние разбираме от моторспорт и от картинг, решихме да свържем състезателния характер и да направим така, че децата да проявят сами желание да се занимават с това, тоест да се занимават с тяхната подготовка да станат от опасни - безопасни участници в движението в бъдеще, когато те седнат реално зад волана на пътя“, обясни Даскалов.

Всички участници ще бъдат разделени в 4 възрастови групи. Има общо 100 точки, които са разделени на две: 50 точки за теоретична подготовка и 50 точки от практически знания. Теоретичният тест съдържа 10 въпроса, като те са съобразени с възрастовите групи.

Мероприятието се организира съвместно с община Русе и кметът Пламен Стоилов. Подобно събитие е подготвено и за София, със съдействието на Института по пътна безопасност. Министърът на спорта Красен Кралев вече е обявен за патрон на това събитие.

Има предвиден и награден фонд с парични и предметни награди, както и томболи.