София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Шефът на НЗОК: За мен преговорният процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски

"Не видях нито един аргумент за моята оставка"
37 сПолитика 144 Мирослав Митков

Не видях нито един аргумент за моята оставка. Има обаждания от централата на БЛС до регионалните колегии да подават идентични декларации. Има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща. За мен преговорният процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията

Това заяви председателят на НЗОК проф. Петко Салчев, след като 18 Регионални лекарски колегии от страната поискаха той да напусне поста си, а БЛС сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на Здравната каса.

Шефът на Касата обаче отказа да разкрие с кого е била срещата и заяви, че това ще каже на проверяващите, когато "дойдат да го проверяват", но допълни, че той "не пие".

По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически.

"Искам ясни параметри на преговорите между БЛС и НЗОК", заяви Салчев.

Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото "председателят на НЗОК не участва в преговорния процес".

Салчев е категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността на НЗОК, защото "това е една от най-прозрачните и публични институции" и всеки месец публикуват отчет на разходите.

Безплатните лекарства за COVID-19

НЗОК вече е предложила на личните лекари да може да се издават рецепти за безплатни лекарства за COVID-19. БЛС обаче трябва да одобри това по закон, каза Салчев.

Според него не съществува проблем: „Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства без преглед? Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно“.

Освен това, в COVID зоните също се издават рецепти за такива лекарства, посочи Салчев. Вече работят над 100 такива зони, не са открити единствено във Видин и Силистра.

Парите за болниците

Помощта ще е до 85% от заявената дейност, което беше въведено още миналата година, но и 100% по нова методика, касаеща напълно зает капацитет на COVID легла, каза Салчев.

БЛС искат повишение на цените на клиничните пътеки, няма проблем, ще ги повишим, но когато някое отделение изобщо не работи, каква е ползата, попита председателят на НЗОК.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!