София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шествие за правата на жените

Ще се проведе тази вечер

Шествие за правата на жените

Ще се проведе тази вечер

2 годиниОбщество 25 Боряна Райчева


За втора поредна година „Фонд за жените“ избира да отбележи международния празник на нежния пол с шествие из софийските улици. Шествието, както и миналата година ще започне в 18:00 часа и ще мине през идеалния център на София.  То ще започне от ъгъла на бул. „Патриарх Евтимий“  и бул. „Витоша“  и се очаква на него да се съберат стотици хора (не само жени), които отново да повдигнат въпросите, свързани с равноправието на половете, борбата с насилието над жените, залегналите стереотипи относно ролята, която те има в обществото и десетки други проблеми, които не губят актуалността си, категорични са организаторите.
 
„На 8-ми март е важно да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. И че, както всяко право, тези права могат да бъдат отнети, защото и у нас има политици-сексисти, продукт на патриархалната култура. Необходими са целенасочени политики, за да бъде гарантирано участието на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.“-пишат от „Фонд за жените“ в отворено писмо до медиите.
 
Те посочват още, че пречки пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка четвърта жена в България. Според предствените от тях данни само от началото на 2018 г. от ръката на свои настоящи или бивши съпрузи и партньори, живота си изгубиха шест жени, а други три бяха жестоко пребити.
 
 
Остава и  съществуващата разлика в заплащането, като у нас дамите получават с 15% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете. Ограничено е участието им и във вземането на решения и отчитане на специфичното въздействие на нормативната уредба върху жените – едва 25% са народните представителки в 44-тото НС. 
 
 
Поради всички тези причини, както и предвид факта, че в София все още няма нито един паметник на жена, оставила следа в историята ни, от „Фонд за жените“ ни приканват да проявим солидарност и да се включим, защото, убедени са те, единственият шанс са за постигане на равни права ще получим, само ако си го извоюваме сами.