София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Швеция: Турция очаква да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО до края на годината

За това е уверил турския външен министър Хакан Фидан на срещата на върха на алианса в Брюксел

2 месецаПолитика 49 Лазар Лазаров

Шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом заяви, че неговият турски колега Хакан Фидан му е казал, че ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО може да стане "до няколко седмици", предаде Ройтерс.

"Очакваме изпълнението на ратификацията. Вчера имах двустранна среща с турския външен министър Хакан Фидан, по време на която той заяви, че очаква ратификацията да се осъществи през следващите седмици", каза Билстрьом.

Изказването на шведския министър потвърждава думите на цитиран по-рано от агенцията високопоставен служител на Държавния департамент, според когото турският външен министър е заявил пред колегите си от НАТО вчера, че работи усилено по ратификацията на присъединяването на Швеция към алианса, и е посочил като вероятен срок периода до края на годината.

"Обобщението от срещата е, че това ще стане преди края на годината", посочи източникът от САЩ.

Външните министри на НАТО се срещнаха вчера в Брюксел. Някои представители на западния отбранителен блок се надяваха, че ратификацията на Швеция ще бъде завършена досега, за да може покрай сегашната среща да се състои и церемония по присъединяването, отбелязва агенцията.

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че Турция е информирала алианса, че ратификацията на скандинавската страна няма да бъде завършена навреме за срещата във вторник.

По време на разговорите вчера Фидан е казал на колегите си от НАТО, че работи "усилено", за да бъде решен въпросът, заяви служителят на Държавния департамент.

Попитан дали Фидан е в състояние да предостави график за това кога ще бъде завършен процесът на ратификация, представителят посочи, че по думите на турския министър това ще стане до няколко седмици.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу молбите им, тъй като според него двете страни защитават тези, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху търговия на оръжие с Турция. 

По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака. 

Турция настоява Швеция да предприеме повече мерки срещу членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от Европейския съюз и Съединените щати. В отговор Стокхолм представи законопроект за борба с тероризма,  като същевременно премахна ограниченията за износ на оръжия за Турция.

През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе протокола за присъединяване на Швеция за ратификация в парламента в Анкара, но там процедурите все още текат.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС