София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

"Сиела Норма": Хартията на последните избори не беше хубава и машините спираха заради нея

"Надявам се БНБ да достави качествена хартия за новите избори"

13 сИзбори 472

Хартията на последните избори не беше хубава и машините спираха заради нея. Надявам се БНБ да достави качествена хартия за новите избори. USB паметите не са надежден инструмент, скапват се, нямат дълъг срок на годност. Те са 20-25 000. От 2014 г. флашките със сигурност не стават, от 2019 г. също.

Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Все още не сме започнали да обсъждаме доставка на машините, може би ЦИК са решили сами да си направят изборите. Те имат право да правят каквото намерят за добре, имат машини, софтуер и source. По сродно авторско право могат да манипулират и променят софтуера, нямат нужда от нас формално. До изборите през април нямаха експерти, които да боравят със софтуера. Може да са наели друга фирма. Може и с промяна в закона да се назначи някой конкретен. Нека който иска, да гласува на хартия. Не е лошо да има две седмици между двата тура", подчерта Тодоров.

Според изпълнителния директор на "Сиела Норма" не съществува проблем скенерът и машината да изработят общ протокол, който да е преброил и двата вида гласуване.