София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

СИГНАЛ: БСП сезира Гешев за „готвена намеса в изборите“

Левицата се позовава на подалия оставка Благовест Кирилов за проблеми в „Информационно обслужване“

6 мИзбори 772

Днес зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов заяви, че напуска поста си поради липса на прозрачност . В своята позиция Кирилов твърди, че бордът на директорите на “Информационно обслужване”, което се занимава с отчитането на изборните резултати, не е съставен според резултатите от конкурса. Той заявява,че не може да приеме това и че във всяко свое действие се ръководи от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност, които са ключови условия за нормалното протичане на предстоящите избори“, информират от пресцентъра на БСП.

Според Изпълнителото бюро на партията „подадената от Благовест Кирилов оставка сигнализира за точно обратното – липса на тези условия и сериозна заплаха за нормалното провеждане на предстоящите избори“.

От политическата формация напомнят , че вече са сигнализирали ОССЕ и ПАСЕ за недопустимата намеса на служебното правителство в изборите, насрочени за 02.04.2023 г.

Тогава изпратихме документи с конкретни данни за поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев. За това вече свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - зам.-министър на електронното управление от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от манипулация на изборите“, припомнят от Изпълнителното бюро на социалистите.

Взразяваме срещу всякакви опити за вмешателство в изборите. Призоваме за незабавна реакция и сезираме прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота. Призоваваме всички партии и неправителствени организации да се обединим за гарантиране на честни избори“, заключват от БСП.