София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

СКАНДАЛИ В ПАРЛАМЕНТА: Депутатите разглеждат споразумението с енергетиците

От БСП поискаха проектът да бъде оттеглен

21 сПолитика 383 Антония Лазарова

Със спорове в Народното събрание депутатите разглеждат проекторешението за одобряване на споразумение между премиерът, министри, депутати и представители на синдикалните организации в сектора "Енергетика".

Вчера, след 7-часови преговори между протестиращите енергетици, премиера и депутати, споразумението беше факт. В него пише, че държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища, а базовите мощности трябва да са достатъчни за стабилност на електрическата система.

От БСП поискаха проектът да бъде оттеглен, тъй като нарушава разделението на властите.

"Този проект за решение е неконституционен. Сам по себе си той предвижда ратифициране на някакво неформално споразумение, което не е в правомощията на Народното събрание. Народното събрание не може да си позволи да стигне поредното дъно в своята дейност", заяви Кристиан Вигенин.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е заяви, че това е акт само на Народното събрание и е свързан с ангажименти, които Народното събрание ще вмени на Министерски съвет.