София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

След повторна проверка ЦИК установи: Има разминавания в данните от местния вот

При 60 общински избирателни комисии има разминавания на данните между обработените протоколи и повторната обработка в ЦИК

3 мИзбори 2023 480 Лазар Лазаров

След повторната проверка на секционните протоколи от втория тур на местните избори на 5 ноември от ЦИК установяват разлики.

При 60 общински избирателни комисии се констатират разминавания на данните между обработените при тях протоколи и след повторната обработка на същите в изчислителния център на ЦИК, предаде БНР.

Най-честите причини за разликите са неудовлетворителни контроли, брой на действителните и недействителните гласове, различен брой на откритите в кутиите бюлетини - както хартиени, така и от машините, несъответствия при броя подписи в избирателните списъци, различни фабрични номера на протоколите и други.

За общинската комисия Столична, където резултатите за избор на кмет на общината се оспорват, са посочени 82 протокола, в които данните на ОИК и на ЦИК се разминават.

Решението с Анализа на несъответствията е приет от ЦИК и публикуван на сайта на комисията,  заедно с приложението към него.