София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Соломон Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

Бившият външен министър сподели, че имената на шпионите се знаят

Соломон Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

Бившият външен министър сподели, че имената на шпионите се знаят

8 месецаПолитика 7 Боряна Райчева


”Дали си русофил, или не се разбира от това къде си пратил детето си да учи. Ако си го пратил в Париж или Лондон, не си русофил. Ако си го пратил в Русия – си. Справка сочи, че в Русия има няколко стотин деца, които учат там. В цяла Европа са няколко десетки хиляди”. Това коментира бившият външен министър Соломон Паси в ефира на Нова телевизия.

По думите на Паси русофилията в България не е по любов, а е платена. Като той застана твърдо зад това твърдение.

”В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколко стотин и техните имена се знаят. Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме”, коментира бившият външен министър Соломон Паси.

Според него руската шпионска мрежа у нас е била особено силно активирана около сделката с F-16. „Руската шпионска мрежа даде всичко от себе си, за да провали сделката. Включително и депутатите, които искаха оставката на министър Каракачанов, са на служба към руското разузнаване”, каза още той.

На въпрос защо българските власти са избрали датата 9-и септември, за да разкрият шпионажа, Паси отговори, че е може би, за да сплаши руската страна.

Паси коментира новият ресор, който Мария Габриел получи в Европейската комисия. Той го определи като третият по финанси ресор, с бюджет от 140 млрд. евро. Според Паси в ресора на Мария Габриел има много политика и дигитална дипломация, защото се преговаря с другите технологични гиганти в света.