София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Старото и новото ръководство на ВМЗ-Сопот влязоха в остър сблъсък

„Когато влязох за първи път в цеховете - помислих си, че съм попаднал в 19 век", коментира Иван Иванов

16 мПолитика 287 Кристияна Стефанова

Старото и новото ръководство на ВМЗ-Сопот влязоха в остър сблъсък. Това се случи по време на пресконференция този следобед.

От едната страна в заседателната зала на оръжейницата бяха Венцислав Димитров, изп. дир. на ДКК от вчера, и Иван Стоенчев, върнат от ДКК за изпълнителен директор също вчера. От друга остана - досегашното ръководство.

„Бях председател до вчера”, заяви Мариян Йовчев, председател на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот досега и започна речта си, в която прочете цифри за финансовото и производтсвеното състояние на дружеството.

”След началото на конфликта в Украйна фирми-посредници започнаха да изкупуват всичко, което се намира на склад в предприятието, включително и залежали изделия, закупени навремето от МО. Реализираната продукция за полугодието е 238 млн. лева, а произведената - около 55 млн. лева. И понеже умишлено водим предприятието към фалит, сме актуализирали бзинес програмата за 2022 година на над 420 млн. лева. В момента скалдовете са изметени и всичко още топло се предава на клиентите”, посочи Йовчев.

 „В стабилно състояние сме - материално и производствено” допълни още той и призова Иван Стоенчев да продължи програмата за подобряване условията на труд.

Досегашният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов продължи отчета в завода, като подчерта, че договорите и всички документи са налични и се съхраняват, макар че: „За два и половина месеца научих едно нещо - че нашият бизнес не обича шумотевица и блясък на прожекторите”.

На обвиненията от ДКК за множество назначения в предприятието Иванов отговори с цифри: направил е 222 назначения, от които 7 души са в административния персонал на ръководството, 12 – в производството и 190 работници. Има и 13 стажанти.

Той прожектира и драстични кадри от санитарните помещения в завода. в тях се виждат бани с перденца вместо врати, тоалетни с олюпена мазилка, по няколко сантиметра мухъл в столовата. 

„Когато влязох за първи път в цеховете - помислих си, че съм попаднал в 19 век", коментира Иван Иванов. В момента заводът е изчистен, условията са подобрени, на работниците от опасното производство се дава мляко и има строителна програма, посочи той. По нея той изрази надежда до септември да се поправят течащите покриви в цеховете.  

"Старото" ръководство е едва на два месеца. "Това е малка част, която можем да изнесем", заключиха представителите му.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!