София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сърбия подготвя остри и силни мерки срещу Косово

Коментар на Александър Вучич

Сърбия подготвя остри и силни мерки срещу Косово

Коментар на Александър Вучич

1 годинаПолитика 16 Боряна Райчева


Белград е подготвил "остри и силни" мерки срещу Прищина в отговор на действията на непризнатата република, които нарушават диалога за помирение. Това съобщи в петък сръбският президент Александър Вучич след среща със сръбски представители от Косово и Метохия.
"Ние сме подготвили мерки. Искаме те да не нараняват сърбите в Косово и Метохия, така че са ограничени, но много силни и остри", каза Вучич. В същото време сръбският лидер отбеляза, че разработеният набор от мерки няма да бъде въведен до края на предстоящата среща в Париж по въпроса за Косово.
По-рано беше съобщено, че срещата в Париж, където ще се обсъжда въпросът за Косово, ще се състои на 1 или 2 юли. Това ще бъде продължение на преговорите в Берлин, които приключиха на 30 април без революционни резултати.
На 19 май партията на Сръбската листа, която представлява интересите на сръбското население в Косово и Метохия, спечели извънредните местни избори, проведени в четири общини в северната част на провинцията. Извънредните избори бяха назначени от лидера на непризнатото Косово Хашим Тачи, след като ръководителите на сръбските общини подадоха оставка в знак на протест срещу увеличаването на 100% на търговските мита на сръбските стоки от Прищина.