София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сърбия ще печели 185 млн. долара годишно от транзита през Турски поток

Руският газ ще започне да постъпва в страната до края на 2020 г.

Сърбия ще печели 185 млн. долара годишно от транзита през Турски поток

Руският газ ще започне да постъпва в страната до края на 2020 г.

4 месецаИкономика 35 Боряна Райчева


Сърбия ще получава 185 милиона долара годишно от транзита на руски газ през Турски поток. Това съобщи президентът на републиката Александър Вучич.

Той подчерта, че за Белград газопроводът е стратегическо нещо, което ще допринесе за индустриализацията на страната и ще привлече инвеститори.

"През декември построихме 403 км газопровод през територията на Сърбия. Остава да изградим четири измервателни станции и една голяма компресорна станция в Джабари. Турския поток е нещо, което хората ще използват още много години напред", каза Вучич в ефира на канала Пинк.

Според президента главно руски газ ще тече през новия газопровод. Само 13 милиарда кубически метра гориво ще преминат през Сърбия, от които три милиарда кубически метра ще останат в страната, а останалите ще продължат по пътя към Унгария, Босна и Херцеговина, Косово и Метохия.

Вучич се надява, че България ще завърши изграждането на тръбопроводния си участък до края на май-юни, така че през септември или преди края на 2020 г. доставките на газ за републиката да започнат.