София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Съветът на ректорите: Mежду оцеляването на ВУЗ-овете и осигуряването на по-високи заплати

Той оптрави критики за решението на кабинета "Петков" за вдигането на възнагражденията
8 мОбразование 295 Румяна Илиева

В понеделник от Министерството на образованието съобщиха, че минималната заплата за преподавател във висше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли и за целта се отпускат още 20 млн. лева за 33 държавни висши училища.

От Съвета на ректорите обаче днес изразиха тревога относно това решение, тъй като то било в пълен разрез с тяхното предварително становище.

"Няма ректор, който да не желае доходите в ръководеното от него висше училище да са високи. Няма обаче и ректор, който да е готов безразсъдно да вдига доходи, без те да са предварително финансово обезпечени за обозримо дълъг период напред във времето" , пише в становището.

В него се посочва, че отпуснатите 20 милиона лева не покриват многобройните допълнителни съпътстващи разходи на университетите, че вдигането на заплатата е разход с постоянен характер, а извънредното дофинансиране - с инцидентен и че по недопустим начин се смесват два отделни въпроса - разпределението на средствата от бюджета и определянето на минимална заплата минималния размер за длъжността „Асистент“.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!