Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака

Заяви министърът на финансите Владислав Горанов

7 месецаОбщество 6


Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака в България. 3% от данните на НАП са публикувани публично. Руски домейни са извършили атаката, като това не е насочено като упрек към Русия. Но това са фактите. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов от парламентарната трибуна.

Вчера стана ясно, че бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени от хакери. Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака. По-рано днес от ПГ "БСП за България" призоваха в парламента да дойдат премиерът Бойко Борисов и министрите Младен Маринов и Владислав Горанов, за да дадат обяснение за хакерската атака. За сега само Горанов и Маринов са в зала.

"Искам да успокоя гражданите - според нашите анализи информацията не е достатъчна, за да се установи цялостното имуществено състояние на физическите лица", каза още той.

"Ще извършим одит на всички системи на приходната администрация. До сега информацията ни сочи, че действията са извършени извън НАП, но не изключваме и да има злонамерена атака от вътре", допълни Горанов.

"Информацията, която е публично достъпна продължава да бъде защитена. Атаката трябва да е червена лампа за всички администрации в страната", завърши министърът на финансите.

ОЩЕ ОТ Общество

Честно казано: За настъплението на прокуратурата в разградения двор на българската демокрация

Не пропускайте да гледате "Честно казано с Люба Кулезич" всяка сряда от 20 часа

2 чОбщество

Земетресение с магнитуд 5,1 разтърси Западна Турция

Засега няма данни за жертви и разрушения.

7 чОбщество

Иракски полицаи ще бъдат обучавани у нас

Това заяви председателят на ПП "АБВ" Румен Петков

8 чОбщество

Русия затвори границата с Китай заради коронавируса

Затворена е границата с Еврейската автономна област, Хабаровския край и Амурска област

8 чОбщество