София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Танева: След Гергьовден постановлението за местни продукти в големи вериги влиза в сила

Първите реколтиращи се български земеделски продукти са намерили място

Танева: След Гергьовден постановлението за местни продукти в големи вериги влиза в сила

Първите реколтиращи се български земеделски продукти са намерили място

19 дниАгро 76 Ивана Иванова


Прие се действащото постановление на Министерски съвет за осигуряване на предлагане в такива вериги на местни продукти, на практика влиза в сила след Гергьовден точно. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на Нова. 

"Информирали сме търговските вериги, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат своите маркетингови концепции. Текстът е достатъчно широк, за да даде в крайна сметка решение и съгласно техните бизнес стратегии. Проверки ще стартираме в края на месец май. Тук най-важното в тази комуникация с търговски вериги, земеделски производители, е по-скоро да стигнат взаимно до решение, което може да работи като устойчив бизнес модел. Надявам се, че независимо от всички дебати, които продължават, независимо от всички становища, все пак земеделски производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски партньори", коментира още министърът. 

Първите реколтиращи се български земеделски продукти - доматите и краставиците, са намерили място. "Сега стартира сезонът на ягодите и черешите. Надяваме се наистина, че ще намерят нови български продукти и ще могат да бъдат избрани за покупка от потребителя", каза Танева.