София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"ТЕРМИНАТОР": Навални беше погребан под звуците от финалната тема на филма (ВИДЕО)

Хиляди хора дойдоха да изпратят политика в последния му път

1 месецОбщество 2

Днес в 14:00 московско време в църквата „Утоли моите мъки“ в Марино се състоя прощаването и погребението на опозиционера Алексей Навални, който почина на 16 февруари. Много хора, които искаха да изпратят Навални в последния му път, не успяха да влязат в църквата, тъй като на входа бяха поставени бариери за сигурност. След това ковчегът с тялото на политика беше поставен в катафалка и откаран на Борисовото гробище, отцепено от полицията. Погребението му се състоя на финалната тема от „Терминаторът“.
По време на прощалната церемония в храма присъстваха посланиците на Германия и Франция, както и видни фигури от руската опозиция, сред които Екатерина Дунцова, Борис Надеждин и бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман. Хиляди хора дойдоха да пренесат политиката в последния му път. Събитието се следи отблизо от полицията, която според медиите вече е започнала да задържа граждани.
Тялото на Алексей Навални беше погребано в гроб близо до входа на Борисовското гробище. Оркестър, поръчан от семейството, изпълни "My Way" на Франк Синатра по време на церемонията.
Освен традиционните погребални ритуали, изненадващ момент беше използването на саундтрака от филма "Терминатор 2" - любимия филм на Алексей Навални. Както съобщи Кира Ярмиш, една от посетителите на погребението, музиката от последната сцена на филма, където героят на Арнолд Шварценегер се дави в разтопен метал, е избрана по искане на самия Навални.
В различни региони на Русия полицията дежури пред паметниците на жертвите на политическите репресии, където хората донесоха цветя и свещи в памет на политика.