София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тестват 30 000 души за коронавирус в Румъния

План за тестване на имунизираността на населението срещу Covid-19

Тестват 30 000 души за коронавирус в Румъния

План за тестване на имунизираността на населението срещу Covid-19

11 мЗдраве 301 Диана Йоцова


Държавният секретар в румънското здравно министерство Хорациу Молдован обяви план за тестване на имунизираността на населението срещу Covid-19. То ще бъде извършено след преминаването на пика на епидемията и ще включва 30 000 души.

„Ще тестваме населението, за да видим какъв процент са се заразили с коронавирус, по възраст, по райони. Има различни формули за подбор на представителната извадка, Националният институт за обществено здраве ще реши как ще се направи това тестване“, обясни Молдован.

Той заяви още, че това ще стане след преминаването на пика на епидемията, тъй като докато има новозаразени, не може да се постигнат релевантни резултати.

„Вероятно ще бъдат тествани 30 000 души, по възрастови групи, за да видим колко от тях са придобили имунитет срещу Covid-19“, добави държавният секретар.

Той каза, че наскоро са се появили много по-прецизни бързи тестове, които са одобрени от Световната здравна организация и ще бъдат ползвани в Румъния.

През последните няколко дни броят на новозаразените в Румъния е под 200 на ден, с изключение на вчера, когато бяха регистрирани 213 нови случая.

Молдован казва, че подобно еднократно нарастване на случаите не е причина за безпокойство, но мерките трябва да продължат.

„Това увеличение до над 200 случая на ден на е обезпокоително. Не можем да правим изводи след един-единствен ден. Ако се запази и през следващите дни тенденцията, тогава може да се наложат по-строги мерки“, посочи той.

Румъния в момента прави между 9000 и 11 000 теста за Covid-19 на ден, заяви още Молдован.

„Тестваме, колкото тества Франция, съотнесено спрямо населението, дори повече“, добави той.

По думите му втора вълна на епидемията може да се очаква след края на лятото.

„Целта е да не се разболеят повече хора, отколкото можем да лекуваме. Това се случи в Англия, Италия, Испания, САЩ. Мислили сме за стратегия, така че да не се разболеят всички наведнъж“, подчерта той.