София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Тиери Бретон: България може да увеличи значително производството на боеприпаси за Украйна

Еврокомисарят оглеждал за фабрики в България, които да се включат в производството на боеприпаси за Украйна. 

1 годинаПолитика 3 Антония Лазарова

След посещението си в България Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза, че държавата има добър капацитет, за да увеличи значително производството на боеприпаси. В сряда Бретон сподели, че е време да се премине от планове към действие, да се идентифицират фабриките, които могат бързо да увеличат производството и капацитета, и да се предвидят потенциални тесни места във веригата за доставки.

Според издание "Политико" е оглеждал за фабрики в България, които да се включат в мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за доставка на Украйна. 

Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна прочута с приятелските си настроения към Русия елит, Бретон поясни, че е останал насърчен от положителните сигнали от служебното правителство в София и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от муниции на страните от ЕС.

"Държавите, които имат запаси, могат да ги дадат на Украйна, и производителите ще могат да увеличат своето производство, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", добави еврокомисарят за вътрешния пазар

Еврокомисар Тиери Бретон ще пътува също до Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния като част от "отбранителна обиколка" на страни, които имат потенциала да увеличат производството на муниции.