София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Топ експерт на Bloomberg: Ако можех да избирам, определено щях да заложа на Спутник V

Принципът на действие на руската ваксина съответства на модерната технология
9 мОбщество 1116 Мирослав Митков

Сам Фасели, старши фармацевтичен анализатор в Bloomberg, проучи публично достъпни материали, свързани с руската ваксина Sputnik V, и заключи, че тя е наравно със западните ваксини.

Според Bloomberg, служба, която проследява производството на ваксини в световен мащаб, Русия се нарежда на пето място в списъка на производителите на ваксини с най-голям брой дози по договори и предварителни покупки. На етапа на теста Sputnik V показва ефективност от над 90% и сред 22 714 субекта не е регистриран нито един случай на тежко протичане на заболяването.

Принципът на действие на руската ваксина съответства на модерната технология, която също се използва от AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет и американската корпорация Johnson & Johnson. Двете дози от ваксината съдържат аденовирусен вектор - вирус, който обикновено причинява обикновена настинка, модифициран да доставя генетичния материал на коронавируса и да стимулира имунната система да развие отговор за защита срещу по-нататъшни инфекции.

Фазели отбеляза, че Sputnik V има важна разлика от другите западни ваксини. Първата доза използва същия аденовирус като ваксината, произведена от Johnson & Johnson (аденовирус-26), но втората използва различен тип (аденовирус-5). Той подчерта, че това елиминира възможността за развитие на имунитет към първата доза, което би повлияло на способността на втората доза да действа ефективно. Един от проблемите е, че голям процент от хората вече имат имунитет срещу аденовирус-5, но това не е голям недостатък, ако ефективността е много висока, убеден е анализаторът.

"Всички тези подробности, дори без резултатите от третата фаза, ми дават основание да мисля, че ваксината Sputnik V може да бъде толкова силен кандидат, колкото ваксините, създадени в западни лаборатории. Същото не може да се каже за ваксината Sinovac Biotech CoronaVac, която се тества в Турция. , Бразилия и Индонезия ", каза Фасели.

Въз основа на тези данни анализаторът на Bloomberg заключи, че ако може да избира, определено ще заложи на Sputnik V.