София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Трима полицаи са отстранени от длъжност заради насилие на протеста срещу БФС

,,Жалко е, че няколко маскари изместиха идеята и каузата на протеста срещу ръководството на БФС''

17 сПолитика 263 Марияна Стойчева

,,Вчера заявих пред вас, че след протеста сме предприели мерки, които да изяснят защо се стигна до насилие. Образувани са две проверки. Едната е вътрешноведомствена, разпоредена от СДВР. Вторат включва дирекция "Инспекторат". ''

Това заяви на брифинг главният секретар на МВР Живко Коцев по повод безредиците в София заради протестите срещу БФС от миналата седмица. 

"Присъствието ми тук пред вас не е повод за гордост. Жалко е, че няколко маскари изместиха идеята и каузата на протеста срещу ръководството на БФС. Ние сме изяснили полицаите, които са си позволили да превишат правомощията си. Не трябва да се делим. Трябва да се обединим срещу хулиганските действия и произвола на някои полицаи. Не можем да слагаме под един знаменател всички служители на МВР. Според нашите анализи на протеста можеше да се случат много по-тежки неща. Искам да отправя апел да се спре с политиканстването и даването на мнение и оценки от хора, които не са експерти. Всичко това намалява мотивацията на нашите служители. Тяхното самочувствие е достатъчно накърнено. Имаме волята да се справим с черните овце вътре в системата, които дават лош имидж на МВР. Уверявам ви, че няма да търпим хора, които не искат да работят и да се развиват. Това трябва да го направим всички заедно катоо бщество. И днес има футболен мач. Нека се ограничат емоциите и за много разум в поведението на всички нас като граждани", призова Живко Коцев.  

"Веднага след протеста съм се самосезирал по повод разпространените кадри за полицейско насилие", заяви от своя страна директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов. "Образувах дисциплинарна проверка, която за по-малко от 48 часа установи петима полицейски служители, които са превишили правата си и нарушения на служебната дисциплина. Трима от тях вече са отстранени от длъжност. При другите двама продължава вътрешното разследване за изясняване на фактите и тяхната степен на виновност. Отсранените полицейски служители са един командир на отделение и двама старши полицаи. В хода на същата проверка се установяват и други служители, които ще понесат отговорност за своите действия", категоричен бе той. 

Снимка: БГНЕС