София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп обсъди с Анкара доставката на руски C-400

Стойността на договора с Русия е 2,5 млрд. долара
пропускане

Тръмп обсъди с Анкара доставката на руски C-400

Стойността на договора с Русия е 2,5 млрд. долара

1 годинаПолитика 8 Боряна Райчева


Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е приел в Белия дом турския финансов министър Берат Албайрак и е обсъдил с него закупуването от Турция на руските ракетни системи Ц-400. Това съобщава турската телевизия НТВ.
Според думите на министъра след срещата, преговорите са били положителни и конструктивни, а Тръмп е демонстрирал разумен подход по въпроса. Политиците са се съгласили да увеличат обема на търговията между страните до 75 млрд. долара годишно.
На 10 април турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че това е вече решен въпрос, а страната му ще получи зенитни ракетни системи през юли 2019 г. или дори по-рано.
На 8 март говорителят на американското министерство на отбраната Чарлз Съмърс съобщи, че закупуването на С-400 от Анкара ще блокира доставката на американски изтребители F-35 и противовъздушни комплекти на Patriot.
Rъководителят на турското министерство на отбраната Хулуси Акар потвърди, че разполагането на С-400 ще започне през октомври тази година. Той отбеляза, че закупуването на руски комплекси не е въпрос на предпочитание, а спешно изискване за национална сигурност. "Турция е длъжна да защитава 82 милиона граждани", коментира той.
Споразумението за доставка на четири дивизии Ц-400 до Анкара беше постигнато през септември 2017 г. Стойността на договора е 2,5 млрд. долара, но половината от тази сума ще бъде покрита от руски заем.