София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турция и Либия изпратиха споразумението си към ООН

Гърция, Египет и Република Кипър се противопоставиха

Турция и Либия изпратиха споразумението си към ООН

Гърция, Египет и Република Кипър се противопоставиха

5 месецаПолитика 33 Боряна Райчева


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че противоречивият меморандум за разбирателство, подписан между Либия и Анкара за границите в Средиземно море е бил изпратен в ООН.

По време на свое изявление пред членове на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в Истанбул, той повтори своята заплаха, че Турция ще използва „своите права по международното и морско право до край“ в Източното Средиземноморие.

По-рано стана ясно, че турският парламент е ратифицирал документа. Малко преди това турският вицепрезидент Фуат Октай говори за „историческото споразумение“, което ще „донесе мир“ в Източното Средиземноморие и солидарност между Анкара и Либия.

Гърция, Египет и Република Кипър се противопоставиха на споразумението, като Атина заяви, че то няма правна основа и дори изгони либийския посланик в страната, след като той не предостави на правителството копие от документа.

Споразумението беше подписано в Истанбул на 27 ноември между Ердоган и Файез ал-Серай – ръководител на правителството в Триполи, което Анкара подкрепя в конфликта срещу техните военни опоненти, които контролират източната част на страната.