София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Турция окончателно се оттегля от Истанбулската конвенция

Три пъти се е увеличил броят на убитите жени в страната през последните 10 години
пропускане
4 чОбщество 415 Златина Петкова

Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е свършен факт и решението е окончателно, заяви президентът на страната Реджеп Таип Ердоган след призиви от Европа оттеглянето да бъде преосмислено.

В Турция имаше протести, но Ердоган настоява, че Истанбулската конвенция не работи. Властта твърди, че основната цел на конвенцията - да ограничи насилието срещу жените - не е постигната. Имало и злоупотреби с правилата, въведени от международното споразумение. Противниците на оттеглянето казват, че цитираните данни и мотиви са манипулирани и служат за извинение за оттеглянето. 

"Взехме нашето решение. Излизаме от конвенцията точно така, както я подписахме. Няма какво повече да се рови около това. Вече известихме Съвета на Европа. Въпросът е приключен”, каза Ердоган.

Недоволните от това решение, участвали в протестите твърдят, че оттеглянето от Конвенцията е съпътствано от това, че през последните години са зачестили посланията от властта, чрез които се окуражават насилниците на жени. 

Турция не води официална статистика за убитите, но броят им се е утроил през последните десет години, сочат данни на група, която наблюдава убийствата на жени. От началото на 2021 г. 78 жени са били убити или са починали при съмнителни обстоятелства, посочва групата. Данни на Световната здравна организация (СЗО) показаха, че 38% от жените в Турция пък са подложени на насилие от партньора си спрямо около 25% в Европа.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!