София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Учениците - основните разпространители на коронавирус

Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн
1 мЕвроком 506

Учениците са основният разпространител на ковид. Всички анализи показват, че те са - т.нар. суперразпространители - един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Според него отварянето на училищата в България ще е грешка. Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи.

"Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това", категорично посочи той. "Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме със случващото се. Този вирус не е прищявка на политиците", каза още специалистът и уточни, че хората имат право на протести, но да не се забравя сериозността на пандемията.

 
По думите на д-р Аспарух Илиев културата на забавление и "отпускане в заведения" е много по-различна от тази в много от западните държави. "Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но за и малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение", посочи той.

Д-р Илиев беше категоричен, че не можем да си позволим да оставим ситуацията да излезе от контрол, защото здравната система няма да издържи.Той разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради британския щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!