София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Училище в Кюстендил с първия български подкаст за дигитално-медийна грамотност (ВИДЕО)

Срещат се с изявени личности, знаещи тънкостите и смисъла зад комерсиалния облик на интернет
24 мОбразование 300 Ивана Иванова

ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил направи първия български подкаст за дигитално-медийна грамотност. Екипът, стоящ се зад MEDIAcated Podcast е съставен главно от ученици от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил. Включвайки се в Хакатон “Медийна и информационна грамотност” организиран от Асоциация за развитие на София и ДЗЗД „Обучение“, ние започнахме да развиваме своята кампания, а именно - първия български подкаст за дигитално-медийна грамотност.

Срещат се с изявени личности, хора, знаещи тънкостите, триковете и смисъла зад комерсиалния облик на интернет. Медийни звезди, инфлуенсъри, журналисти, дигитални експерти и редица други специалисти ни помагат да създадем качествено и информативно съдържание, предназначено за всеки, който иска да разбере как да управлява потреблението си, за да се чувства сигурен и спокоен в интернет.

"Не е лесно да се отсеят истинските от фалшивите новини със сигурност. Едно от нещата, които винаги работят за всеки материал или статия е дали има посочени източници на информация. Това е един закон в журналистиката, изданията и писането. Аз също се вълнувам, защото пряко завися от тази сфера в професионалното си развитие. Забелязвам, че в България повече новинарски сайтове нямат източници на информация, нито пък написани конкретни автори. Така по този начин текстът не може да бъде нито опроверган, нито доказан, нито да бъде форма на истина. Това е нещото, за което трябва да следим, ако не искаме информацията, която получаваме да ни обърква и да ни влияе негативно", казва Дивна пред MEDIAcated Podcast.

Много хора прекарват своето време в дигиталния свят, забравяйки опасностите, които той крие.  Понякога се случва медиите да влияят на нашите решения, да приемаме за истинно нещо, което има за цел да заблуди даден кръг от хора или просто се лутаме чрез онлайн пространството и се питаме „Защо виждам всичко това“. За да улесни това преживяване е създаден MEDIAcated Podcast.

Правят го, защото трябва да са полезни, за да са за пример, да градят заедно едно по-чисто и сигурно уеб пространство. Според тях в днешни дни е ежедневие да се натъкваме на гръмки заглавия, схеми за измами чрез фалшиви новини, публичен хейт и несигурност. Няма друг начин проблемът да бъде решен без наличието на самосъзнание от страна на потребителите.

Основната им цел е да се стигне до максимално най-много интернет потребители и чрез кратки, готини и информативни епизоди се дава достатъчна информация, която е изключително ценна.

  1. Гости и линкове.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!