София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Унгария и Беларус подписаха споразумение за ядрено сътрудничество

В същото време правителството на Полша се готви да възстанови буферната зона на границата с Беларус

7 дниПолитика 14 Катерина Найденова

Унгарското правителство подписа споразумение с Беларус за ядрено сътрудничество и очаква помощ от Минск за изграждането на атомната централа "Пакш 2".

В същото време правителството на Полша се готви да възстанови буферната зона на границата с Беларус. А властите в Минск обявиха, че се оттеглят от Договора за обикновенните въоръжени сили в Европа.

Първият дипломат на Унгария Петер Сиярто обяви в Минск, че Будапеща разчита Беларус да сподели познания и технологии при изграждането на "Пакш 2" с два нови реактора тип ВВЕР-1200:

"Споразумението за сътрудничество в областта на атомната енергетика е от огромна важност, защото ще ни позволи да използваме опита на Беларус при строенето на електроцентрали".

Сиярто се обяви за повече сътрудничество, вместо повече санкции и обеща на беларуския външен министър Сергей Олейник все по-задълбочаващо се сътрудничество - в сферите, които не са засегнати от санкциите на Европейския съюз заради войната в Украйна.

Унгарският външен министър заяви, че разчита на Беларус да продължи да гарантира доставките на петрол. 80% от вноса на Унгария минава през тръбопровода "Дружба" през беларуска територия.

В същото време правителството на друга източна членка на Евросъюза и НАТО - Полша - се готви да възстанови буферната зона по границата си с Беларус, която беше въведена за първи път през 2021 година от предходния - националистически кабинет. Реакцията на премиера Доналд Туск е след като вчера полски войник е бил намужкан с нож от мигрант през граничната ограда.

"Взехме решение заедно с командването на въоръжените сили и на граничната охрана да направим границата възможно най-безопасна за хората, които я падят. Препоръката към правителството е да бъде възстановена дълбоката 200 метра буферна зона. Очаквам правителството да одобри тази мярка в началото на идната седмица".

Варшава обвинява Минск, че използва мигрантите като инструмент за дестабилизиране на Полша.

А късно снощи беше съобщено, че беларуският лидер Александър Лукашенко е подписал указ за напускане на подписания в края на Студената война договор между страните от НАТО и от вече несъществуващия Варшавски договор за ограничаване на конвенционалните оръжия в Европа.