София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Ирак протестират срещу корупцията и безработицата

34 са жертвите на антиправителствените демонстрации

В Ирак протестират срещу корупцията и безработицата

34 са жертвите на антиправителствените демонстрации

8 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


34 станаха жертвите на антиправителствените протести в Ирак, съобщава CNN. Повечето от загиналите са демонстранти. 1518 са ранените до този момент, заяви Али Акрам Ал-Баяти, член на независимата Комисия за защита на човешките права в Ирак.

Протестите започнаха в началото на седмицата с искания за борба срещу корупцията, лошите социални услуги и безработицата. Вълната от недоволство излезе извън Багдад и обхвана и други градове в страната, а протестите прераснаха в кървави сблъсъци със силите на реда.

Заради протестите в Багдад и в други населени места беше въведен полицейски час. Властите прекъснаха интернета в по-голямата част на страната в опит да предотвратят нови безредици.

„Не ние сме създали безработицата и не ние сме разрушили инфраструктурата. Наследихме всичко това и разкрихме големи натрупвания на проблеми във всички сектори. Отново заявявам, че гласът ви беше чут още преди да започнете протестите. Напълно сме наясно, че исканията ви за борба с корупцията, осигуряване на заетост и внимание към младите са справедливи”, заяви премиерът Адел Абдел Махди в телевизионно обръщение.