София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

В ТЪРСЕНЕ НА ИЗТОЧНИЦИ: Макрон преговаря с принца на Саудитска Арабия за енергийна подкрепа

В изявление на президентската канцелария в петък не се споменава изрично петрол или газ

Френският президент Еманюел Макрон и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се срещнаха в Елисейския дворец в Париж.

Енергетиката беше основната тема в дневния ред между френския президент Еманюел Макрон и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман по време на разговори в Париж, разглеждани като дипломатическа реабилитация на фактическия лидер на саудитското кралство.

Сътрудници на френския президент посочиха преди разговорите в четвъртък, че Макрон ще настоява Саудитска Арабия да увеличи производството си на петрол, за да помогне за намаляване на цените на суровината, повтаряйки искане, направено от президента на Съединените щати Джо Байдън по време на посещение в Рияд по-рано този месец.

В изявление на президентската канцелария в петък не се споменава изрично петрол или газ, но се казва, че Макрон е „подчертал важността на продължаването на текущата координация със Саудитска Арабия по отношение на диверсификацията на енергийните доставки за европейските страни“.

Тъй като руските доставки на петрол и газ са недостъпни за страните от Европейския съюз поради санкции или са задържани от Москва, европейските страни отчаяно търсят алтернативни източници на изкопаеми горива.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!