София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Васил Велев: Членството на България в ОИСР e основен приоритет пред икономиката

АОБР представи приоритетите си за 2022 г.
16 сИкономика 223 Николай Парашкевов

"Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не е просто самоцел да се присъединим в един престижен клуб на богатите. Членството в ОИСР означава постигнати стандарти - за върховенство на правото, за правова държава, за добре работещи регулатори, институции, конкуренция, антимонополно право, малък сив сектор, ниско ниво на корупция", това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

На пресконференция в БТА бяха представени приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2022 година.

По думите на Велев, членството на България в ОИСР означава и стандарти за макроикономическа и финансова стабилност, стандарти срещу прането на пари, всичко това, което подобрява инвестиционния климат и рейтинг на страната, привлича инвестиции и се създават условия за ускорен икономически растеж и по-висок жизнен стандарт.

"Преди повече от пет години някои наблюдатели - аналитици, политолози, се притесняваха, че след приемането на България в ЕС няма обединяваща национална цел за нас. Тогава АОБР издигна за такава цел членството на България в ОИСР", каза Велев и допълни, че досега този приоритет е важен за организацията.

"Ние успяхме да включим тази цел в дневния ред на правителството и президентството, състави се български план за постигането й, отдели се бюджет", изтъкна още Велев.

Той посочи, че за да стане член на организацията, България трябва да постигне тези стандарти, за което е необходима упорита работа.

От организацията, която понастоящем има 38 членове, казаха, че няма график за приемането на всяка от тези държави и че напредъкът на преговорите за членство ще зависи от това доколко те се придържат към най-добрите практики на ОИСР.

Кандидатките ще бъдат оценявани от повече от 20 комисии.

"Ускореното приемане на България в Еврозоната - приемането на еврото без отлагане, при сегашния обменен курс, е друг приоритет за АОБР", заяви Велев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!