София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Вечният канцлер” на Германия Ангела Меркел отбелязва 15 години на власт

Очаква се да напусне поста след изтичането на мандата ѝ
пропускане
13 чЕвроком 390

На власт e толкова дълго, че е наречена „вечният канцлер“ на Германия. Ангела Меркел отбелязва 15 години начело на най-голямата икономическа сила в Европа, а популярността ѝ и общественото доверие бележат нови висоти, пише France 24, позовавайки се на АФП.

66-годишната Меркел заяви, че ще напусне канцлерския пост, когато настоящият й мандат изтече през 2021 г., и ще напусне политиката като цяло. Миналата година нейната партия Християндемократически съюз избра за свой лидер настоящия министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Ако приемем, че приключи мандатът си, Меркел ще счупи рекорда на Хелмут Кол за дълголетие като следвоенен лидер, доколкото цяло поколение млади германци никога не са познавали друг човек на върха.

Обществената подкрепа за управлението на пандемията от COVID-19 e на нейна страна. По-голямата част от германците казват, че се доверяват на стратегия ѝ „чук и танц“ на по-строги и по-разхлабени ограничения въз основа на нивата на инфекция, която тя този месец нарече „сред най-трудните решения за моето време на управление“.