София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Венецуела отвори границата си с Колумбия

Преминаването бе забранено през февруари по искане на Мадуро

Венецуела отвори границата си с Колумбия

Преминаването бе забранено през февруари по искане на Мадуро

12 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


Гражданите на Венецуела преминават в Колумбия, за да си купят храна, лекарства и други важни неща, след като границата между двете страни беше отворена отново.

Преминаването бе забранено през февруари по искане на президента Николас Мадуро.

Страната беше изправена пред недостиг на основни доставки в резултат на тежката дългогодишна икономическа криза.

Повече от четири милиона души са избягали от Венецуела от 2015 г., съобщават агенциите на ООН, цитирани от Би Би Си.

Границите с Колумбия, Бразилия и Антилските острови бяха затворени, тъй като опозицията организираше предоставянето на чуждестранна помощ през тях, която Мадуро отхвърли, определяйки я като част от усилията да бъде отстранен.

Миналия месец той обяви отново откриването на границата с Бразилия и остров Аруба, но властите в Аруба заявиха, че границата ще остане затворена.

Затварянето създава проблеми за градовете по границата, които разчитат на колумбийските градове за основни продукти и услуги, а много хора преминават незаконно, плащайки на трафиканти, контролиращи пресичането на границата.

Обявявайки отварянето на границата в „Туитър“ Мадуро, който обвинява за кризата в страната водената от Вашингтон икономическа война, каза (на испански): „Ние сме народ на мира, който твърдо защитава своята независимост и самоопределение. “

Междувременно холивудската актриса Анджелина Джоли, специален пратеник на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН), заяви, че има спешна нужда международната общност да даде по-голяма подкрепа на Колумбия, Еквадор и Перу, трите държави с най-много венецуелски бежанци.