София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Витанов: Ще има ли България смелост да предяви иск заради забавените доставки на ваксини?

Евродепутатът смята, че причината може да е продажбата на ваксини на трети страни на по-високи цени
21 мЕвроком 269

Ще има ли България смелост да предяви иск заради забавените доставки на ваксини? Това попита Петър Витанов – депутат от групата на българските социалисти в ЕП по БНР. „Тези обвинения, че има продаване на ваксини на трети страни на по-високи цени и затова се бавят доставки, бяха отправени от страна на представители на ЕК към един специфичен производител. Факт е, че в понеделник „Астра Зенека“ обяви забавяне на доставките с 60% през първата четвърт на годината.

"Според европейските власти причините за това забавяне могат да бъдат две – или некоректно обявяване на производствените капацитети, или продажба на ваксините на трети страни на по-високи цени. Туй като сякаш липсваше доказателство от страна на „Астра Зенека“ за проблем с производствените капацитети, затова се стигна и до тези обвинения, че фирмата е продала дозите, предназначени за ЕС, на трети страни на по-високи цени. По-циничен е фактът, че ЕС дотира производството на този производител, туй като предплати още през есента на миналата година стотици милиони договори за развойна и научна дейност и е в пълното си право да контролира, защото има сключени договори за доставка. Латвия ще предяви и съдебни искове заради закъснелите доставки. Това означава забавяне на темпа на ваксинация, повече болни и затваряне на икономиката“, коментира той.

„ЕК договори общата квота за ЕС - 2 млрд. дози, но самите доставки и каква част от тези квоти ше бъдат изпълнени, бяха договорени на равнище страни-членки. Най-големият проблем е, че България договори най-големи количества от тази ваксина. Ние поръчахме 3/4 от количествата ни да бъдат от "Астра Зенека". В последствие се коригирахме, но броят на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" все още са много по-малко. Моят въпрос е ще има ли България смелост да предяви иск към този производител?", попита той. По думите му тези процедури понякога отнемат години, но завеждането от една страна на съдебни искове не би следвало да попречи на производството и доставката на ваксини.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!