София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Войските на НАТО ще се придивижват по-бързо из ЕС

Щатският контингент вече няма да среща евробюрокрация по границите

Войските на НАТО ще се придивижват по-бързо из ЕС

Щатският контингент вече няма да среща евробюрокрация по границите

12 месецаТехнологии 8 Боряна Райчева


Европейският съюз (ЕС) опрости мобилността на войските си в ракмките Общността, съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

Съответният доклад за екшън плана на ЕС по военна мобилност е част Общата политика за сигурността и отбраната. Представен е в понеделник от върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

„Конкретното реализиране на плана ще позволи на държавите – членки на Ес на действат по-бързо и по-ефективно, както и в провеждането на национални и многонационални мероприятия“, гласи пресрелийз на Еврокомисията.

Според прессъобщението екшън планът на ЕС „уважава националния суверенитет и независимостта на отделните страни-членки при вземането на решения“.

Според Могерини „военната мобилност е фалгманският проект в сътрудничеството между ЕС и НАТО“. „Документът отваря път за финансиране на транспортна инфраструктура с двойно назначение – гражданската и военната на базата на бюджет от 6,5 млрд. евро“.

Тъй като половината съфинансиране ще е от НАТО, общите разходи за военната инфраструктура ще са поне 13 млрд. евро.
Планът е важен за постигане на прогрес във военната мобилност на територията на ЕС.

Става дума за опростяване на митническите процедури, правилата за транспортиране на опасни товари и освобождаване от ДДС на всички разходи за военнио маневри в ЕС.

Миналата година при провеждане на учения в Полша, Румъния и балтийските държави, Пенттагонът се възмути, че бюрокрацията в ЕС забавя придвижването на американските войски и тежката им техника с дни.