София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Върховният касационен съд гледа делото за заличаване на партия "Възраждане"

На първа инстанция съдът отхвърли исканията на прокуратурата
22 мПолитика 637 Слав Механджийски

Върховният касационен съд гледа делото за заличаването на партия „Възраждане“. Припомняме, че на 24 февруари Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за разпускане на партия „Възраждане“. Според обвинението партията с дейността си е нарушавала системно изискванията на Закона за политическите партии, но съдът не намери доказателства за това.

Държавата трябваше да заплати 1350 лева разноски по делото, а прокуратурата обжалва решението на първоинстанционния съд.

В хода на процеса бяха разпитани редица свидетели относно учредяването на партията. Една от тезите на държавното обвинение бе, че на учредителното събрание в Плиска не е имало необходимия брой учредители, което също не бе категорично доказано. В мотивите си съдът посочи, че при регистрацията на партията през 2015 година в съда е присъствал прокурор, който тогава не е възразил срещу регистрацията. 

Преценката за регистриране на партията е е извършена още през 2015 година и тази преценка не може да се обжалва на база доказателства от същия период и със задна дата, заявява в решението си съдът.

Коментирайки делото още в началната му фаза, държавният глава Румен Радев заяви, че процесът трябва да остане чисто съдебен и добави, че не бива съдбата на "Възраждане" да се решава в нечия партийна централа.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!