София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Втори град в Китай под пълна карантина заради заразата

Сяоган е вторият най-засегнат град в Хубей след Ухан

Втори град в Китай под пълна карантина заради заразата

Сяоган е вторият най-засегнат град в Хубей след Ухан

1 месецЗдраве 307Георги Камарашев


Още един град в провинция Хубей е с пълна забрана на жителите да напускат домовете си. За това съобщи китайската обществена медия.

Става дума за Сяоган. Той е с население 4,8 милиона души, хората, които нарушат заповедта ще бъдат задържани "максимум за 10 дни", пише "The Guardian".

Сяоган е вторият най-засегнат град в Хубей след Ухан, където за момента са потвърдени 3 279 случая на коронавирус и 70 починали. Градът се намира на около 70 километра от Ухан.

Властите забраняват на жителите на града да напускат домовете си, а на хората в близките села, имат забрана за разходки, посещения на съседи или събирания.

Всички, които участват в предпазването от вируса или въвеждането на карантината, ще могат да пътуват само по посочените от властите маршрути и в точно уречено време. Нарушителите ще бъдат задържани също за не повече от 10 дни.

Спрени са от движение всички превозни средства, включително електрически велосипеди и колела. Само автомобили със специален режим, такива като линейки, пожарни коли и автомобили, които транспортират най-важните продукти, няма да бъдат засегнати от забраната. Всички други автомобили ще бъдат спирани от пътна полиция, а шофьорите - задържани за 10 дни, преди това и глобени с 500 юана. Заплашва ги и отнемане на шофьорската книжка.

Аптеките, супермаркетите, хотелите и пазарите ще останат отворени, но ще бъдат подложени на "стриктен контрол на движението на хора". "Патрулни екипи" ще следят движението. 

До момента официално е известно, че общо 70 548 са заболелите от коронавирус в Китай, като в понеделник има 2048 нови случая. Починалите в страната се увеличиха със 105 до 1770. В Хубей има 1933 нови случая и 100 починали.