София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Washington Post: Huawei са изградили мобилна мрежа за Северна Корея

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване

Washington Post: Huawei са изградили мобилна мрежа за Северна Корея

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване

10 месецаТехнологии 39 Боряна Райчева


Huawei тайно подпомага изграждането на мрежа за мобилни телефони в Северна Корея, в нарушение на санкциите, целящи натиск върху режима да спре да развива ядрени оръжия, според доклад на The Washington Post.
Позовавайки се на документи, изтекли от бивш служител и хора, запознати със споразумението, медията съобщи в понеделник, че Huawei са работили с китайската държавна Panda International Information Technology по различни телекомуникационни проекти в Северна Корея в продължение на поне осем години до 2016 година.
Според предишни работни поръчки, договори и електронни таблици, предоставени на Post, Huawei и Panda International са транспортирали оборудване като базови станции и антени в Северна Корея, за да помогнат на страната да изгради своята 3G мрежа, съобщава вестникът.
Документите показват, че Huawei използва код - A9 - когато се отнася за Северна Корея.
Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и водеща марка смартфон. Китайската компания е била подложена на натиск от американска кампания за предотвратяване на използването на оборудването му при пускането на 5G мрежи за национална сигурност. Huawei отрича, че някой от техните продукти представлява риск за националната сигурност.