София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Янаки Стоилов: Висшият съдебен съвет да изготви анализ за дейността на спецправосъдието

Обсъдиха внесените промени в Закона за съдебната власт и НПК
29 сПолитика 702

Висшият съдебен съвет (ВСС) да изготви анализ на резултатите от дейността на специализираните съдилища и специализираната прокуратура от създаването им досега, след което да се пристъпи към вземане на решение за тяхното бъдеще. Това предложи днес служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по време на първото председателствано от него заседание на Пленума на ВСС, съобщиха от пресцентръра на Министерството на правосъдието. Той предложи още на членовете на Съвета да се изработи и анализ на практиката на Европейския съд по правата на човека по дела, относими към тези специализирани органи.

Повод за отправените искания от министър Стоилов бе точка в дневния ред на заседанието, свързана с приемането на Декларация относно внесените в 45-то Народно събрание изменения и допълнения на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс и приетата във връзка с това Декларация на Прокурорската колегия на ВСС от 29 април 2021 г.

Членовете на ВСС се съгласиха с предложенията на правосъдния министър за някои корекции и допълнения в текста на декларацията. Сред тях бе и това за необходимостта от широк обществен и професионален дебат за ролята и мястото на специализираните съдилища и прокуратура.

Министър Стоилов предложи в отделна точка Съдийската колегия и Прокурорската колегия на ВСС да подготвят и представят критерии и структури на анализите, преди да се пристъпи към тяхното утвърждаване от Пленума. Предложението бе прието единодушно.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!