София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Йотова за пребития в Охрид българин: Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа

''Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация''

1 мПолитика 214 Кристияна Стефанова

"Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БНТ.

"Ако зависеше от Кирил Петков още януари месец без всякакви условия от страна на България той би вдигнал ветото, но слава богу не му се позволи", уточни Йотова.

"Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция", категоричена беше тя по отношение на политическия живот у нас. 

Според нея България има нужда от промяна и от смяната на този модел, който управлява 12 години. "Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна", допълни  вицепрезидентът.