София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗА ПРЪВ ПЪТ: Жена бие камбаните на храм-паметника под връх Шипка

За 28-годишния ѝ съпруг удрянето на дванайсеттонната камбана е сбъдната детска мечта

1 месецОбщество 2 Марияна Стойчева

22-годишно момиче- Това е първата жена звънар, която бие камбаните на емблематичния манастир „Рождество Христово“ в Шипка. 

Момичето заедно със своя съпруг се мести от Варна в малкото градче. За 28-годишния ѝ съпруг удрянето на дванайсеттонната камбана е сбъдната детска мечта. 

Това е историята на Николина и Стефан. Тя е медицинска сестра, а той треньор по колоездене. Двамата вече близо две години изпълняват магнетичната камбанна композиция от кулата на храма в Шипка.

Николина заяви, че редовно се кават храма като веднъж са решили да останат, за да чуят камбаните на дядо Дечко. 

,,А той е един от легендарните звънари в България. Незрящият мъж отдава 50 години от живота си на камбанния звън'', споменя още тя. 

"Усещането просто отвътре ми идва нещо това ме удовлетворява", споделя Дечко Гарбатулов.

Всъщност, когато се честваше 120-годишнината на храма, трябваше отново да се звъни голямата камбана, понеже поради реставрацията три години не беше звъняла. Тогава съпругът ми трябваше да изпълни тази роля, но всъщност той се притесни малко в началото. Аз му казах, че искам да пробвам. Известно време звънях аз, после той се включи и след това започнах да слушам дядо Дечко как звъни камбаните и да го записвам с телефона. Накрая направих една извадка на целия звън, който е оригиналния от построяването на храма и лека полека започнах да се уча", разкри Николина.