София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Здравка Евтимова: Културата е духовната плът на България

Тя обясни какво е ПЕН-клуб
10 сОбщество 126

"Културата е духовната плът на България, а у децата трябва да се посее усещането, че са родени да постигнат нещо голямо, да се стремят да живеят така, че да донесат нещо добро и на другарчето си."

Това каза писателят и председател на българския ПЕН-център Здравка Евтимова пред БТВ.

Тя обясни какво е ПЕН-клуб.

„В него членуват различни поети, писатели, литературни критици. Клубът е създаден преди 100 години във Великобритания. В него не може да се влезе лесно, трябва всеки член да бъде одобрен. Някои от предишните са Елисавета Багряна и Елин Пелин“, обясни Евтимова.

Центърът помага и на писатели, които са гонени от властите в собствените им държави, като се пишат декларации в тяхната подкрепа. Едни от последните са за Навални и турска писателка, живееща в Париж, която е трябвало да бъде съдена в Турция.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!