София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Здравният министър: Хазартно е да не се ваксинираш, третата доза подобрява имунната защита

По думите му не е имало натиск за разрешаването на третата доза ваксина
45 сЗдраве 672

Хазартно отношение към живота си е да не се ваксинираш, смисълът е третата доза да подобри имунната защита на организма. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по БНТ по повод разрешената вече за прилагане трета доза ваксина в страната.

„Смисълът е третата доза да подобри имунната защита на организма, което да доведе до по-малко болни и по-малък брой починали. Тя се препоръчва за хора със сериозни заболявания, които се отразяват на имунната им защита, за възрастни хора над 65 години и за медиците, особено за тези на първа линия, при които е изминал период от повече от 6 месеца след завършения цикъл на ваксинация“, посочи министърът. 

По думите му не е имало натиск за разрешаването на третата доза ваксина.

„Трета доза е разрешена в част от европейските страни. В България вече може това да се прави и да се регистрира. Третата доза ще бъде на „Пфайзер“. Това е мнението на експертите. Препоръката е за РНК ваксини. „Пфайзер“ са най-напреднали в изследванията си по отношение на поставянето на тази трета доза. Експертни са причините за избора на тази ваксина, а не политически или търговски. Възможно е някой да си е поставял досега трета доза, но не е било възможно да се регистрира“, заяви Кацаров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!