София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зелена светлина: Продължават разговорите за постигане на ново прекратяване на огъня в Газа

Според Израел това не означава край на войната, "Хамас" иска пълно прекратяване на огъня

2 месецаВойна 12 Иванина Игнатова

Военновременният кабинет на Израел даде зелена светлина за продължаването на разговорите за постигане на ново прекратяване на огъня в Газа, предаде Франс прес, като се позова на местни медии.

Скоро делегация ще отпътува за Катар, за да продължи дискусиите, водени в последните дни в Париж с цел ново споразумение за прекратяване на огъня в Газа, съчетано с ново освобождаване на заложници, държани в анклава от "Хамас".

За сключването на споразумението Израел поставя като предварително условие освобождаването на заложниците, като се започне от всички жени, каза съветникът по националната сигурност на премиера Бенямян Нетаняху  - Цачи Ханегби.

"Такова споразумение не означава край на войната", предупреди той по израелската телевизия "Ен 12"

"Хамас" иска пълно прекратяване на огъня и изтегляне на израелските военни от Газа.

Според източници от "Хамас" дискутирания през януари план предвиждал пауза от 6 седмици в сраженията и освобождаване на 200 до 300 палестински затворници в замяна на 35 - 40 заложници.

Смята се, че в Газа има около 100 живи заложници. За други 30 има съмнения, че са умрели там.

Израелският премиер заяви вчера, че в началото на идната седмица ще свика правителството, за да бъде одобрен оперативният план за действие за град Рафах, в това число и евакуацията на цивилното население.

Снимка: БГНЕС