София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Зоран Заев: Ще се борим, нашите деца очакват от нас да бъдем в Европейския съюз

Бучковски, Османи и Захариева ще продължат преговорите след празниците
10 сПолитика 326 Ивана Иванова

Изграждаме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Това заяви премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев в интервю за МИА, цитирано от „Фактор“, относно по-нататъшните стъпки за разрешаване на спора с България.

Премиерът подчерта, че комуникацията с официална София продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, нито изборите в България – за разрешаване на двустранните различия.

Той очаква специалният пратеник Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да продължат комуникацията след празниците, за да намерят решение.

„В такива предизвикателни моменти трябва да покажем европейски ценности. Диалог вместо конфликт. Спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Съвместен успех вместо съвместен провал. И ние, и българската страна имаме задължението да осигурим на македонските и българските граждани европейско бъдеще, но с уважение към европейските ценности“, подчерта Заев.

Съгласно думите му, с неодобрението на рамката на преговорите с Европейския съюз, Северна Македония ще загуби ценно време, но най-големият губещ е Общността.

„Ще бъдем максимално активни по този въпрос. Ще се борим, защото нашите деца очакват от нас да спечелим битките на XXI ви век, да бъдем в ЕС и да бъдем толкова сигурни и стабилни, колкото са сега в НАТО. Няма да им позволим да се подиграват отново с родината ни в кулоарите“, изрази увереност Заев.

Според него това е обща битка, за която всички граждани на страната са единодушни - македонци, албанци, турци, власи, роми, сърби, бошняци и всички останали.