София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Зорница Илиева: Джо Байдън познава много добре Турция и Балканите

"Турция са притеснени от избора на Джо Байдън за президент"
4 мПолитика 312 Боян Марков

"Джо Байдън познава много добре Турция и Балканите. Не само, че е бил вицепрезидент на Обама и през това време 4 пъти е посещавал Турция." Това заяви в ефира на "Делници" международният анализатор Зорница Илиева.

"Той е разговарял както с предишния президент на Турция Абдуллах Гюл, така и с Ердоган след като стана президент. Той се е срещал с него, те се познават добре, познава добре Балканите. А знаете, че политиката на Турция е много сериозна на Балканите и тя не се отказва от роля и влияние в този регион, базирайки се на мюсюлманската дъга, която съществува на Балканите, така или иначе", допълни тя.

Илиева е на мнение, че в Турция са притеснени от избора на Джо Байдън за президент, защото той е имал редица изказвания през годините като сенатор, които не са били в тяхна полза.

"През 75 година той застава против навлизането на Турция в Кипър. Той казва, че трябва да се въведе оръжейно ембарго на Турция и подкрепя Кипър във връзка с изявите, които има в тези събития.", сподели още международният анализатор.

"В Турция има такива изказвания, че Ердоган се разбира много добре с Тръмп. Те имали някаква такава лична харизма и много са се харесвали. И даже президентът Тръмп е бил този, който е стопирал до този момент финансовите санкции върху Турция, поради покупката на руските системи С-400. Сега вече Турция ще постави въпроса пред новоизбрания президент, за да омекоти нещата, още повече, че с Байдън те имат да уреждат и т. нар. въпрос "арменски геноцид".", завърши Зорница Илиева.